Weather by Freemeteo.com
Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
80- GODINA VATROGASTVA U OTOKU SAMOBORSKOM
 

                           U nedjelju  14. lipnja 2009. godina je cijelo selo bilo uključeno u svečanost obilježbe 80. obljetnice  djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva  Otok samoborski. Dva dana prije svečanosti je asfaltiran Trg sv, Nikole odnosno središte mjesta uz Vatrogasni dom i kapelicu Sv, Nikole. Pripreme postavljanja šatora i pozornice trajale su cijelu noć zbog raznih nepredviđenih poteškoća. Jutro je osvanulo sunčano i bilo je poticaj organizatorima da zaborave probleme već  da se pripreme da dočekaju goste.

 Svečarski ugođaj j pripremio puhački orkestar Lira iz Radakova. prolazeći ulicama mjesta svirajući i pozivajući na svečanost. Svečanost je započela prigodnim mimohodom  na čelu kojega su bili mještani muški , ženske i djeca u narodnim nošnjama toga kraja, vatrogasne zastave, vatrogasci i vatrogastkinje , mladež i djece  24 DVD-a iz Zagrebačke  županije, Krapinsko –zagorske , Grada Zagreba i iz susjedne Republike Slovenije, te vatrogasna vozila . Posebno je oduševilo konjska zaprega kočija sa  članicama i članovima– DVD-a Bobovica. Na prigodnom mjestu su stajali Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije ujedno predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Jurica Domin predsjednik VZG Samobor, Vladimir Domin ml. zapovjednik VZG  Samobor, Boris Bogolin tajnik VZG  Samobor, Alojz Vrbančić  počasni tajnik VZG Samobor,  Krešo Beljak  gradonačelnik grada Samobora ,Željko Radovanić , pročelnik Odjela za gospodarstvo grada Samobora  kao predstavnici grada Samobora pokrovitelja  svečanosti.,  predstavnik Mjesnog odbora Otok gospodin Mataušić  te članovi kuburaškog društva Gromovnik .             

                         Marijan Telišman predsjednik DVD Otok je u prigodnom izviješću izvijestio da je zbog čestih požara u mjestu i izlijevanja rijeke Save i njenih pritoka na inicijativu mještana  Otoka 26.kolovoza 1929. godine osnovano u kući gospodina Ljudevita Ivanec Dobrovoljno vatrogasno društvo Otok  sa rukovodstvom predsjednikom Franjom Obranić, zapovjednikom Ljudevitom Ivanec, zamjenikom zapovjednika Marko Horvat, tajnik Tomo Obranić, blagajnik Marko Vitko.  Društvo je godinama  svoje aktivnosti odvijalo u privatnim kućama  gospode Ljubomira Ivanec, Franje Hergera, Franje Obranića i Jure Antolića gdje je bila spremljena vatrogasna oprema.                

                            U zapisnicima se nalazi zapisano da je Društvo već 1930. godine sudjelovalo na pokaznoj vježbi Vatrogasne župe Samobor u Mirnovcu  pokazavši vježbu                 « Spašavanje ljudi i imovine u slučaju poplave»  . Iste godine pokreče se akcija nabava vatrogasne štrcaljka je  koja je  ostvarena nakon dvije godine  a datum 27. studeni 1932 godine je upisanim velikim slovima u povijesnici Društva jer toga je dana  prvu motornu štrcaljku «FLADER»   Entuzijazam i potreba za vatrogasnom opremom poticala je rukovodstvo da se na razne načine skrbe za novčana sredstva . Organiziraju se dva puta godišnje vatrogasne zabave, organizira se sakupljanje kukuruza koji se zatim mijenja u selima Samoborskog gorja za vino koje se prodaje na zabavama  da bi došlo do novaca za nabavu vatrogasne opreme.                        

   Godine prolaze sa nizom aktivnosti od školovanja ,preventive, vatrogasnih natjecanja, nabave vatrogasne opreme , izgradnje vatrogasnog doma  1954 godine , nabavom motorne štrcaljke Savica  1965, nabavom dva čamaca za spašavanje 1969. auto cisterne 1973. ,motorne štrcaljke Roshenbauer 1979. godine te kombi vozila IMV 1980. godine. Dolazi razdoblje vrlo uspješnog rada ali 1990. godine djelovanje u novim uvjetima i mladoj Hrvatskoj državi   zapinje i društvo samo vegetira. Ali ostali poduzetni   mještani i vodstvo   mjesta Otok ruše stari dom i izgrađuju novi za potrebe vatrogasaca ali i drugih aktivnosti u mjestu.  Stvoreni uvjeti potiću Josipa Horvat i Željka Sauer koji okupljaju djecu i mladež  stvarajući današnji temelj članstva Društva. Izvanredna skupština 2005. godine bira novo rukovodstvo Marijana Telišmana predsjednika, Josipa Horvat, zapovjednika , Željka Sauera tajnika i Željka Vitka blagajnika koji pokreću ređenje Doma i nabavu vatrogasnog kombi vozila Mercedes 2008. godine.      

 U ovih nekoliko rečenica teško je opisati mukotrpan rad ali rezultati su pokazali da je bio uspješan. Na prigodnoj svečanosti zahvalnost za uspješan rad su primili vatrogasna odlikovanja  iz ruku Josipa Novosela  vatrogasne srebrne medalje za požrtvovnost .Josip Horvat i Juro Horvat   a Jurica Domin je uručio brončane medalje za požrtvovnost  Antoniju Kuhar, Danijelu Horvat, Romanu Vukovinski, Željku Vitko, Dariju Telišman, Davoru Žaler, Tomislavu Vitko, Tomislavu Žaler, Goranu Gorišek, Antoniju Gorišek i brončane medalje Marijanu Telišman  i Željku Sauer.                   

 Za 80. obljetnicu DVD Otok je primilo Priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelju bana Josipa Jelačića VZ Zagrebačke županije koje je uručio Josip Novosel,Priznanje VZ Grada Samobora koje uručio Jurica  Domin predsjednik VZ grada Samobora. a DVD-a  prigodne poklone .  U prigodnoj riječi gradonačelnik Krešo Beljak je čestitao jubilej u ime pokrovitelja grada Samobora  naglasivši da  ništa ne obećaje ali da će se o vatrogastvu  razgovarati a jedan drugi način i u okviru zakonskih obveza  rješavati  vatrogastvo.  Predsjednik Marijan Telišman je zaslužnim pojedincima, organizacijama , tvrtkama i članovima uručio prigodna priznanja. U kasnijim popodnevnim satima prema tradiciji održana je vatrogasna zabava.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


 

Copyright © Zabranjena je upotreba tekstova i fotografija bez pismene dozvole. Kontakt info@samoborci.com 2016. All rights reserved

Samoborci.com By - Joomladesigns.co.uk